Home

De gemeente wil Noord veiliger maken

De gemeente ‘s-Hertogenbosch wil samen met de bewoners in onze buurten in Noord de wijk veiliger maken.
Het verbeteren van de veiligheid en de veiligheidsgevoelens van inwoners vraagt om maatwerk per wijk en buurt.
De gemeente wil hierover in gesprek gaan met inwoners en organisaties in Noord (Hambaken, Rompert, Haren, Slagen, Reit, Donk, Buitenpepers, Herven, Morgen en Orthen).

Burgemeester Jack Mikkers: “We willen graag van inwoners horen hoe zij tegen de veiligheid in hun eigen omgeving aankijken. Zo kunnen we samen Noord nog veiliger maken. We deden dit al eerder in andere wijken. Inwoners noemden onderwerpen die ze belangrijk vinden en dachten mee over een geschikte aanpak. Ik hoop dat ook in Noord veel inwoners mee gaan doen.”

Onderzoek en bijeenkomst
De gemeente nodigt inwoners uit om een korte vragenlijst in te vullen. Deze staat op www.s-hertogenbosch.nl/veiligheidsplan.

Als de resultaten bekend zijn, komt er een bijeenkomst over wat er speelt in de wijk. Wijkbewoners zien wat het onderzoek zegt over de veiligheid in Noord. Ze kunnen dit aanvullen met hun eigen beleving en ervaringen. Zo kunnen de gemeente en de politie samen met inwoners bepalen waar met voorrang aandacht naartoe moet. Denk bijvoorbeeld aan auto- of woninginbraak, geweld en jeugdoverlast.

Met groet,

Ronnie van Gaal
Wijkmanager Noord en Maaspoort gemeente ’s-Hertogenbosch
r.vangaal@s-hertogenbosch.nl
06 -55 19 04 62

Download het meinummer van ons buurtblad de Peperpraat

Dit voorjaarsblad staat vol met nieuwtjes en achtergrondverhalen over onze Bossche buurt. Het hoofdartikel is gewijd aan de verkeers(on)veiligheid in Noord, onze wijk.

En ook over gierzwaluwen in de dakgoten, dakisolatie hoe doe je dat?, tomaten kweken samen met de buren, Peperprofessional Danielle Griesheimer over de gezondheid van vrouwen en buurtbewoner Dio Hornman.

En óók nog een kinderpagina met foto’s en puzzels en tenslotte een digitale kinderkleurplaat, die je kunt kleuren én met een smartphone tot leven kunt wekken. Veel lees- en kijkplezier in dit 24 pagina’s dikke nummer. 

In de digitale versie van de Peperpraat vind je ook overal links naar de e-mailadressen van bewonersgroepen en interessante websites. 

Heerlijke Koningsdag in de Buitenpepers

Deze Koningsdag was weer ánders dan alle kinderactiviteiten op onze nationale feestdag in voorgaande jaren. Vorig jaar was er door de corona-uitbraak een lockdown en een verbod op buitenactiviteiten. Nú mochten de buurtbewoners weer iéts doen, niet grootschalig en op anderhalve meter. Zoals wijlen Johan Cruyff het zei: ‘ieder nadeel heeft zijn voordeel’… Dat gold ook voor de activiteiten in onze buurt. Want in plaats van één centrale buurtactiviteit in de Kuil tussen de Vijfde en de Zesde Buitenpepers waren er nu kleine activiteiten in verschillende straten en plantsoenen.

Veel buren hadden vooraf met elkaar afspraken gemaakt om samen ‘iets kleins te organiseren’ en dat lukte prima, ook door het fantastische oranje zonnetje. Adriana, Dick en Anneke van de Contactgroep Vereniging De Buitenpepers deden veel kinderen een plezier met het uitdelen van een versierpakket met slingers en ballonnen voor de fietsen. Dit jaar geen fietsoptocht met veel kinderen en veel ouders; de kinderen versierden hun fietsen in hun eigen straat.

Onder meer op de Eerste Buitenpepers, het veld bij de Tweede Buitenpepers en de Derde Buitenpepers en op het speelterrein bij de Vierde Buitenpepers werd het daarna gezellig op afstand met kleine activiteiten en tompoucen voor de kleinsten.

Ken, Elise en Siegfried deelden vanaf de picknicktafel aan de Derde Buitenpepers de tomatenstekjes uit, die daar zijn ingeleverd door tien buurtbewoners. De stekjes zijn nu terecht gekomen bij nog meer buurtbewoners, die tot IJsheiligen half mee de stekjes verder binnenhuis opkweken. Daarna mogen de tomatenplantjes de grond in en verwachten we in de loop van de zomer een mooie tomatenoogst in onze buurt. Dank aan alle organisatoren van de verschillende activiteiten. De kinderen, hun ouders én opa’s en oma’s hebben genoten van deze Koningsdag in meerdere straten in onze buurt. Hieperdepiephoera!

Koningsdag, uitdelen van tomatenplantjes vanaf picknicktafel Derde Buitenpepers

Dit jaar vieren we in De Buitenpepers op een aangepaste wijze de Koningsdag. Om onze buurt nog groener te maken organiseren enkele buurtbewoners een tomatenactie. Tien bewoners hebben in de afgelopen weken tomatenplantjes gekweekt tot kleine plantjes. Wie dat wil kan op Koningsdag 27 april enkele plantjes komen ophalen tussen 12.00 en 14.00 uur aan de picknicktafel in de Derde Buitenpepers. De tomatenplantjes kun je thuis zelf in een pot zetten of in de tuin. De plantjes zijn gratis!

Kom dus langs op Koningsdag of stuur een mail naar peperplatform@gmail.com We hopen op een mooie tomatenoogst deze zomer! We verzoeken iedereen om onderling de gepaste afstand van anderhalve meter te bewaren bij onze uitdeeltafel. En we wensen iedereen natuurlijk een prachtige Koningsdag volgende week dinsdag!

Een hartelijke groet van Ken Yau, Elise Quant en Siegfried Willems

Koningsdag: uitdelen fietsversierspullen vanuit De Kuil, tussen de Vijfde en Zesde Buitenpepers

Deze week heeft de regering en de overheid een versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd vanaf volgende week woensdag 28 april. Dat betekent dat we in De Buitenpepers op een aangepaste wijze de Koningsdag gaan vieren. Anders dan in 2019 en in de jaren daarvoor.

De organisatoren van de Koningsdag-activiteiten in onze buurt – de Contactgroep Vereniging De Buitenpepers – delen op 27 april tussen 11.30 en 12.30 uur vlaggetjes en slingers uit, waarmee de kinderen hun fietsen kunnen versieren. Dat gebeurt zoals gebruikelijk vanaf enkele tafels in de Kuil tussen de Vijfde en Zesde Buitenpepers.

Er is echter géén optocht en ook geen ijscokar! De ouders en de kinderen kunnen slechts de materialen in oranje en rood-wit-blauw ophalen. Het is de bedoeling van de kinderen hun fietsen thuis of in de eigen straat versieren. In de Kuil vinden dus géén activiteiten plaats.

We verzoeken de ouders om onderling de gepaste afstand van anderhalve meter te bewaren: in de Kuil, maar natuurlijk ook bij ontmoetingen tussen de kinderen in de eigen straat of plantsoen. We hopen op jullie begrip en medewerking bij deze aangepaste aanpak. En we wensen iedereen natuurlijk een prachtige Koningsdag volgende week dinsdag! Een hartelijke groet van de Contactgroep Vereniging De Buitenpepers, Adriana Hernandez

Het vogelbosje is geplant in de Heinistuin!

De Werkgroep de Heinistuin kreeg maandagmorgen 22 maart versterking van een aantal medebewoners uit de Herven en de Buitenpepers. Samen hebben we 200 struiken geplant. Er staan tien verschillende soorten, waaronder de meidoorn, de Gelderse roos en de kardinaalsmuts, die allemaal op hun eigen tijd bloeien en vrucht dragen. De eerste witte bloemetjes die je er dadelijk ziet zijn die van de sleedoorn. Alle struiken hebben onder aan de stam een tijdelijke plastic bescherming gekregen: zo willen we voorkomen dat de nieuwe aanplant door de konijnen wordt aangevreten. Deze bescherming zullen we over twee à drie jaar verwijderen. Dank aan alle helpers, en ik hoop dat wij hier met z’n allen – net als de insecten en vogels – veel plezier aan gaan beleven!

Een hartelijke groet van Machteld Terlingen

Opschoondag in de Buitenpepers: geannuleerd

Vanwege de toenemende coronabesmettingen willen de organisatoren van de halfjaarlijkse schoonmaakactie in De Buitenpepers ieder risico op besmetting voorkomen. Daarom organiseert de Contactgroep Vereniging De Buitenpepers komende zaterdag 20 maart géén schoonmaak in onze buurt. De schoonmaakactie gaat dus niet door. Helaas. In het najaar staat weer een volgende actie gepland. Graag nodigen we je uit om zelf regelmatig jouw plantsoen, brandgang of straat schoon te maken. Misschien iets om samen met de buren te doen in een straataanpak als later in dit voorjaar de coronaregels dit toelaten. Dan kunnen we misschien ook weer op straat samen een bakkie koffie drinken. Zaterdag dus geen gezamenlijke schoonmaakactie. (Gabbie van der Kroef, met dank aan Adriana Hernández van de Contactgroep Vereniging De Buitenpepers)

Doe mee: onderzoek voorzieningen in De Buitenpepers

Deze week bezorgden studenten van de studierichting Bestuurskunde van de Avans Hogeschool huis aan huis een briefje met een oproep om mee te doen aan een onderzoek in opdracht van de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Doe mee
Je kunt het onderzoek invullen, het kost je een paar minuten, via
> https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfMk…/viewform

De studenten doen onderzoek naar de voorzieningen in en rond onze buurt, denk aan een buurthuis, bibliotheek, apotheek, gezondheidscentrum, enzovoorts.  Zij onderzoeken welke voorzieningen binnen 15 minuten bereikbaar zijn voor bewoners. En welke voorzieningen niét. De studenten nodigen buurtbewoners in onze buurt om mee te doen aan het onderzoek, via een digitale enquête. Alvast bedankt voor jouw antwoorden!

Verslag: gezellige online buurtontmoeting op zaterdag 6 maart

Om niet te wachten met elkaar ontmoeten tot we weer fysiek bij elkaar mogen komen, vond op zaterdagavond 6 maart een online buurtborrel plaats. Een feestelijk pakketje met een hapje en een drankje werd tevoren bij de deelnemers bezorgd. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de SuperCoop, waarvoor dank aan Jacques Paanakker! Al direct na het inloggen werd er gezellig gekletst en al gauw werd de groep in kleinere subgroepjes opgesplitst om (nader) kennis te maken en bij te kletsen.

De gesprekken waren geanimeerd. Na een half uur werd er gewisseld van groepje en gingen de gesprekken verder over thema’s als hoe we de wijk (nog) groener en socialer kunnen maken. Ook daar gespreksstof te over! Al met al was het een geanimeerde avond waar we -ook al was het voor een beeldscherm- samen zijn geweest. En voor herhaling vatbaar als alternatief voor zolang live treffen nog niet kan!

Dus houdt Facebook, deze website, next door en/ of de sociale WhatsApp-groepen in de gaten voor de aankondiging. (Elise Quant) p.s. Dank aan de organisatoren: Elise Quant, Ken Yau en Siegfried Willems!

–Vorig bericht

Beste buurtbewoners,

Missen jullie ook sociale activiteiten? Vinden jullie het ook jammer dat bijvoorbeeld het Wine & Dine buurtdiner in november niet door kon gaan? Als alternatief willen we een online-activiteit aanbieden, zodat er toch gelegenheid is om buurtbewoners te ontmoeten! Daarom organiseren we op zaterdagavond 6 maart een online ontmoeting van 20.00 tot 21.30 uur. In twee rondes van een half uur ontmoet je in kleine sessies via een videoconferentie medebewoners, een eerste ronde om kennis te maken, bij te praten in willekeurige samenstelling en een tweede ronde rondom keuze thema’s. En daarna naar keuze.

Wil je meer informatie mail dan naar peperplatform@gmail.com Direct aanmelden kan via ons aanmeldingsformulier.

Voor wie minder ervaren is met videobellen bieden we donderdagavond 4 maart een oefenmogelijkheid.

Je krijgt voorafgaand aan onze ontmoetingsbijeenkomst op 6 maart of de proefsessie op 4 maart een link toegestuurd, waarmee je kunt meedoen!

Ken Yau, Siegfried Willems en Elise Quant

Download het maartnummer van ons buurtblad de Peperpraat

Download de Peperpraat van maart 2021

Door de tweede lockdown ging er een streep door onze traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst. Ook ‘Muziek in De Buitenpepers’ kon niet doorgaan. We zien elkaar nu nog op straat, bij een wandeling door de Heinis, bij de SuperCoop of tijdens een Zoomoverleg. Gelukkig mogen de kinderen weer naar school en gaf Koning Winter ons een prachtige week met sneeuw en ijs. Daarna kwam direct de lente!

Een paar lichtpuntjes in deze voortslepende coronacrisis. Intussen gaan we wel dóór in onze buurt. Deze dikke Peperpraat staat weer vol met artikelen en berichten over veel buurtactiviteiten. Bewoners werken creatief samen, rekening houdend met de coronaregels. Voor de zes nummers van dit blad in 2021 is inmiddels een subsidie via het wijk- en dorpsbudget verzekerd. Ook alle adverteerders doen wederom mee. Dank daarvoor! De redactie heeft er echt zin in: we maken graag deze Peperpraat voor onze actieve buurt! In deze Peperpraat onder meer: bewoners van de Derde Buitenpepers knappen zelf hun groenstroken op, actie verkeersveiligheid voor Noord, de schoonmaakactie op zaterdag 20 maart, nieuwe wijkmanager Ronnie van Gaal, bewonersvereniging Vijfde en Zesde Buitenpepers zoekt een opvolger, Werkgroep Heinistuin, Peperprofessional Jaap van Gemert van Hap en Tap Catering en nog veel meer, waaronder een kinderpagina en een kleurplaat.

In het Pdf-bestand van het maartnummer van de Peperpraat kun je de links en mailadressen aanklikken. Je vindt de achterliggende adressen en achtergrondinformatie.