Buurtplan Buitenpepers Aardgasvrij 2020 vanaf 28/11/2019 te downloaden

DOWNLOAD Klik hier

HET BUITENPEPERS BUURTPLAN 2020 ‘MAKEN WE SAMEN DE BUITENPEPERS AARDGASVRIJ?’

Op 28 november 2019 is het Buurtplan 2020 voor de Buitenpepers uitgereikt aan bewoners van de elf straten uit onze buurt. Dat gebeurde na afloop van een presentatie van het Buurtplan, tijdens de vierde bewonersbijeenkomst in café-restaurant D’n Boerderij in het ondersteuningstraject van Buurkracht voor onze buurt. Ook Michael Urlings en Monique Jansen, beiden werkzaam bij de afdeling Economie en Energie van de Gemeente ‘s-Hertogenbosch, hebben het Buurtplan 2020 ontvangen.

Het buurtplan is geschreven dóór de bewoners uit onze buurt. Een Meedenkteam van dertig bewoners heeft in de maanden juni tot en met november gewerkt aan de ideeën en voorstellen voor dit plan. Dat deden we met steun van Buurkracht. Het plan is opgesteld na verschillende momenten van overleg met de bewoners. Tijdens vier bijeenkomsten kregen zij veel informatie. De bewoners gaven zelf ook veel reacties. Bovendien reageerden maar liefst 125 bewoners op een enquête over het energiezuinig maken van hun woning én het aardgasvrij maken van de buurt. Zo veel mogelijk van deze reacties zijn benut bij de voorstellen die het Meedenkteam heeft opgesteld in het plan.

Het Buurtplan is ook een plan vóór de bewoners. In het plan doet het Meedenkteam suggesties wat bewoners al op korte termijn (eerste helft 2020) kunnen doen om sámen hun woningen door isoleren energiezuiniger te maken.

Het Meedenkteam geeft dit Buurtplan aan de bewoners van onze buurt, aan de gemeente en aan andere belangstellenden. Want we zijn niet de enige buurt in ’s-Hertogenbosch met ambities om de eigen buurt energiezuinig en aardgasvrij te maken. Dit plan moet voor de Buitenpepers een startschot en stimulans zijn om onze buurt (nog meer) duurzaam, leefbaar en actief te maken! Dat hebben is nu op papier gezet én we gaan het ook doén!

We danken Bernice Kamphuis voor haar energieke en enthousiaste begeleiding van het Buurkrachttraject! Jij was dé motor in dit traject en je hebt ons werkelijk vérder gebracht in de ontwikkeling van onze buurt!

4 gedachten over “Buurtplan Buitenpepers Aardgasvrij 2020 vanaf 28/11/2019 te downloaden”

 1. Overigens kost het verzwaren zo’n 240 Euro (dat is dus tot aan de muur). Deze prijs is hetzelfde voor een verzwaring naar 1X40 en 3X25. Deze prijs is hetzelfde voor een vezwaring als je al een eigen aansluiting hebt, of een eigen aansluiting krijgt.

 2. We begrepen dat hiervoor (destijds) nog niets opgenomen was in het buurtplan en hebben het traject daarop zelf ingezet. Bij deze onze ervaringen:
  De huizen in onze wijk zijn per twee aangesloten zijn op het energienet. Om je aansluiting te verzwaren heb je een eigen aansluiting nodig. Dat betekent dat je bij Enexis geen reguliere afspraak kunt maken via de website, maar dat je dit telefonisch moet regelen. Wat vervelender is, is dat Enexis maar tot aan de muur gaat; je moet dus zelf een mantelbuis (50mmX3m) regelen vanaf je nieuwe meterkast tot buiten (via de kruipruimte).

  Misschien dat een deal maken met Enexis voor een alles-in-een verzwaring het weer een stapje makkelijker maakt voor iedereen om aardgasvrij te gaan?

 3. Hallo Meedenkteam,

  Afgelopen jaar zijn we pappa en mamma geworden en hebben we helaas te weinig aandacht besteed aan dit mooie initiatief. We hebben ons nu met terugwerkende kracht ingelezen. Een hoop werk, want het is een indrukwekkend werkje geworden!

  In de afgelopen jaren hebben we de meeste stappen m.b.t. isolatie, radiatoren, etc. zelf al gezet, dus we lopen eigenlijk wat stapjes voor. We zijn dan nu ook toe aan een van de latere stappen, nl. ons gasfornuis eruit. Hierover hadden we een vraag.
  We willen dat Enexis onze aansluiting komt verzwaren, omdat we via krachtstroom het maximale vermogen van onze kookplaat zouden hebben. Dit lukt niet via een kookgroep. Dit betekent in ons geval ook een nieuwe groepenkast. Het betekent ook hoger aansluittarief, van 1X25 ampere naar 3X25.
  De concrete vraag is: liggen er al plannen om dit gezamelijk met Enexis aan te vliegen? Zijn er financiele voordelen bij het doen van deze investering, of bij het aansluittarief? Of zijn de plannen in deze hoek op het moment nog in een dusdanig vroeg stadium, dat we dit beter zelf kunnen regelen?

  Alvast bedankt voor jullie reactie,
  Antonie & Hermina, Buitenpepersdreef 281

Geef een antwoord